Η Ε.Ε.Α.ΨΕ.Σ  σε συνεργασία με το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. διοργανώνει την πρώτη της Διημερίδα με θέμα:

Η Θεωρία Δεσμού από το Α ως το Ω:

                                                                     « Πώς συνδεόμαστε και σχετιζόμαστε στη ζωή μας»

Την θεωρία του δεσμού, εισήγαγε πρώτος ο ψυχίατρος John Bowlby (1958) ο οποίος υποστήριξε ότι με τον όρο προσκόλληση, αναφερόμαστε στον ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του βρέφους  και του προσώπου φροντίδας (κυρίως μητέρα) και ο οποίος αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας και της επιβίωσης του βρέφους.

Το  παιδί επιζητά την εγγύτητα και τη φροντίδα από  το άτομο που το φροντίζει, ώστε να καταφέρει να κερδίσει την αίσθηση ασφάλειας που έχει ανάγκη και είναι η ανταπόκριση της μητέρας στις ανάγκες του,  η οποία θα καθορίσει  την δημιουργία ασφαλούς ή ανασφαλούς δεσμού προσκόλλησης του παιδιού που με τη σειρά του, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα σχετίζεται αργότερα με τους ανθρώπους της ζωής του.

Αν για παράδειγμα, ένα παιδί, βίωσε αδιαφορία, απόρριψη, επίκριση ή δεν έλαβε την απαιτούμενη αγάπη, αποδοχή ή προσοχή και φροντίδα από τους γονείς, στην ενήλικη ζωή, φαίνεται πως με έναν  ασυνείδητο τρόπο, θα τείνει να αναζητά το  ερωτικό ενδιαφέρον από ανθρώπους οι οποίοι ταιριάζουν ή  θυμίζουν τους γονείς του και το είδος Δεσμού το οποίο δημιούργησε με εκείνους,  σε μια προσπάθεια να επεξεργαστεί το ψυχικό τραύμα που του είχε δημιουργηθεί, τότε.

Είναι ο ίδιος λόγος όπου ένα άτομο, το οποίο έχει  βιώσει απόρριψη, επίκριση ή εγκατάλειψη, δυσκολεύεται να συνδεθεί με ένα άλλο άτομο το οποίο  του παρέχει αγάπη, ασφάλεια και αποδοχή… συναισθήματα τα οποία δεν του είναι οικεία και με τα οποία δεν μπορεί να ταυτιστεί ώστε να συνδεθεί μαζί του..

Και κάπως έτσι, παρατηρώντας το μοτίβο των ερωτικών μας σχέσεων, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα, του τύπου Δεσμού που είχαμε αναπτύξει με τους φροντιστές μας ή και το αντίστροφο.  Ο τύπος δεσμού που τείνουμε να δημιουργούμε στην ενήλικη ζωή μας, φανερώνει κομμάτι του δεσμού που αναπτύξαμε τότε….

Άτομα τα οποία έχουν αναπτύξει  ασφαλή τύπο προσκόλλησης με το πρόσωπο φροντίδας νιώθουν ευτυχισμένα στις ερωτικές τους σχέσεις, δείχνουν εμπιστοσύνη στον σύντροφό τους, είναι σταθεροί και αφοσιωμένοι στις σχέσεις τους και σπάνια ανησυχούν μήπως τους εγκαταλείψει ο σύντροφος τους.

Αντιθέτως, άτομα με ανασφαλή τύπο προσκόλλησης (αγχώδη/αμφιθυμικό τύπο προσκόλλησης) φαίνεται πως έχουν ακραίες συναισθηματικές εναλλαγές στις σχέσεις τους όπως π.χ υπερβολική ζήλεια ή εμμονή  με τον σύντροφο τους, τον οποίο δύσκολα εμπιστεύονται, ενώ παράλληλα φοβούνται  την συναισθηματική εγγύτητα και για αυτόν τον λόγο δείχνουν τις περισσότερες φορές συναισθηματικά απόμακροι.

Φαίνεται λοιπόν πως η θεωρία Δεσμού, προσέφερε μία άριστη γνώση γύρω από το θέμα της προσκόλλησης η οποία φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για να εξηγήσει όχι μόνο την ποιότητα δεσμού βρέφους – μητέρας αλλά και τη  ποιότητα ερωτικού δεσμού μεταξύ δύο συντρόφων..

                                                                                                                    ————————————

Εσύ βρίσκεσαι σε σχέση;   Και αν ναι, πως είσαι μέσα σε αυτήν;

Είσαι ικανοποιημένη\ος;  Νιώθεις γεμάτη\ος;

Μήπως βρίσκεσαι σε μια σχέση με ένα άτομο για το οποίο δεν έχεις ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα, αλλά για κάποιον λόγο που δεν σου είναι σαφής, εξακολουθείς να παραμένεις;

Η μήπως βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου νιώθεις πως σε υποτιμούν, σε χειρίζονται ή ότι δεν σε αγαπούν αρκετά;;

Μήπως νιώθεις συνεχώς σαν να παλεύεις για να αποδεικνύεις στον άλλον πως αξίζει να είναι μαζί σου ή μήπως ενώ λες πως επιθυμείς μια σχέση, όταν βρεις κάποιον\α, όλο κάτι σου φταίει με αποτέλεσμα να μην μπαίνεις τελικά στην σχέση;

Μήπως το θέμα είναι πολύ πιο  βαθύ;   Μήπως παρόλο που είσαι σε σχέση, παρόλο που  υπάρχει κάποιος σύντροφος δίπλα σου, εσύ και πάλι νιώθεις κενό;;  και πάλι νιώθεις μόνος\μόνη;..

 Είναι τελικά ο έρωτας, ένα παιγνίδι, που την “κρίσιμη στιγμή”, καταλήγει στον πόλεμο μαζί με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγονται;

Και αν η “κρίσιμη στιγμή,” το σημείο, που αν αφεθείς τα κερδίζεις όλα και αν φοβηθείς τα χάνεις όλα, είναι το χρονικό σημείο που συναντάς στη ζωή σου, εκείνο το πρόσωπο που καθρεφτίζει τους βαθύτερους φόβους σου, τι κάνεις;
Καταλήγεις σε πόλεμο μαζί με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγονται ή μήπως τελικά επιστρέφεις στον δρόμο από όπου ξεκίνησες;  Στον δρόμο της αγάπης;

Μήπως θα σε ενδιέφερε να βρεις την απάντηση;;

ΣΑΒΒΑΤΟ 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00-10:30 Yποδοχή από Γραμματεία – Τελευταίες εγγραφές

10:30-10:50 Έναρξη του Συνεδρίου/της Διημερίδας από την Πρόεδρο και Διευθύντρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ., κα Ανδριάννα Γεροντή

10:50-14:30 Στρογγυλή Τράπεζα Ειδικών Ψυχικής Υγείας

Τίτλος Στρογγυλής Τράπεζας: Η Θεωρία Δεσμού από το Α ως το Ω:

                          « Πώς συνδεόμαστε και σχετιζόμαστε στη ζωή μας»

Προεδρείο/Συντονισμός: Δρ. Αφροδίτη Παπαϊωάννου-Σπυρούλια

 • 11:00-11:30 Κωνσταντίνα Παπανδρέου, Θεωρία Δεσμού & Φροντίδα του Παιδιού (έμφαση στη διαμόρφωση του δεσμού κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία – αναφορά στις επιδράσεις της μητρικής/πατρικής αποστέρησης)
 • 11:30-12:00 Κότση Ελένη – Θεωρία Δεσμού & Ανάπτυξη της Προσωπικότητας (έμφαση στα αναπτυξιακά στάδια του ατόμου ενόσω διαμορφώνεται ο δεσμός, με ιδιαίτερη σήμανση την προεφηβεία, την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή)
 • 12:00-12:30 Μαρία Βράϊλα – Θεωρία Δεσμού & Συντροφικές Σχέσεις (έμφαση στο πώς επιδρά ο κάθε τύπος δεσμού στις ενήλικες ερωτικές/συντροφικές σχέσεις του ατόμου)
 • 12:30-13:00 Ε. Παπαχριστοπούλου – Θεωρία Δεσμού & Ανθρώπινος Εγκέφαλος (έμφαση στη νευροανάπτυξη, δηλαδή τι μας λένε οι νευροαπεικονίσεις για τη διαμόρφωση δεσμού και τις πιθανές βλάβες/γνωστικά ελλείμματα στην περίπτωση της απουσίας της)
 • 13:00-13:30 Θεοδώρα Σκαλή – Θεωρία Δεσμού & Παρουσία-Απουσία Ψυχικής Οργάνωσης (έμφαση στις ενήλικες εξαρτήσεις ως απόρροια απουσίας διαμόρφωσης ασφαλούς δεσμού στη(ν) βρεφική/παιδική ηλικία)
 • 13:30-14:00 Ε. Μαρκάκη – Θεωρία Δεσμού & Ψυχιατρική Διαταραχή (έμφαση στο DSM-V και συσχέτιση τύπων δεσμού με αναμενόμενες δυσλειτουργίες στην ενήλικη ζωή)
 • 14:00-14:30 Α. Παπαϊωάννου-Σπυρούλια – Θεωρία Δεσμού & Ψυχοθεραπευτική Πράξη (έμφαση στη θεραπευτική σχέση – εστίαση στο ‘εδώ-και-τώρα’ της θεραπευτικής σχέσης ως επανορθωτική εμπειρία του μη ασφαλούς δεσμού στο ‘εκεί-και-τότε’)

14:30-14:45 Kλείσιμο Στρογγυλής Τράπεζας

14:45-15:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ για Καφέ ή Ελαφρύ Μεσημεριανό

15:30-15:45 Παρουσίαση από το ταξίδι της Ανασυνδυασμένης – Ελεκτικής Συμβουλευτικής μέσα από τα μάτια μιας τελειόφοιτης.

15:45-16:50 Παρουσιάσεις Αποφοίτων & Εκπαιδευόμενων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. με τίτλο

 «Ανάλυση περιστατικών συντροφικών σχέσεων, με βάση τη Θεωρία Δεσμού, μέσα από τα Μάτια των Νέων Επαγγελματιών Ανασυνδυασμένης – Εκλεκτικής Συμβουλευτικής»

Συντονισμός: κα Ανδριάννα Γεροντή

16:50-17:00 Κλείσιμο της 1ης ημέρας από την Διευθύντρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και πρόσκληση για τα Εργαστήρια της 2ης ημέρας στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

10:00-10:30 Yποδοχή από Γραμματεία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Αμανάκης Μάνοs

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική   BSc Psychology

Περιγραφή

Γιατί μια σχέση που ίσως κάποτε υπήρξε πηγή βαθιών συναισθηματικών εμπειριών και ευχαρίστησης απέκτησε χαρακτηριστικά έντονης προσκόλλησης;

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτόμαστε από πρόσωπα, συνήθειες {όπως π.χ. οι βουλιμικές διαταραχές και το κάπνισμα} και αντικείμενα σε σημείο που να γίνονται το επίκεντρο ολόκληρης της ζωή μας; Από την άλλη, πόσες φορές βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από μια προσκόλληση ή εξάρτηση {δίαιτες ή διακοπή καπνίσματος}, αλλά όσο αντιστεκόμαστε τόσο τα δεσμά έσφιγγαν περισσότερο με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια αόρατη φυλακή;

Αν το άτομο σε μία η περισσότερες φάσεις της ψυχολογικής ανάπτυξης του, βίωσε στερήσεις και ελλείψεις και οι μεταβάσεις-αποχωρισμοί δεν έγιναν με ολοκληρωμένο τρόπο, πιθανώς μέσα από την προσκόλληση ή την εξάρτηση να αναζητήσει-μάταια όμως-να ικανοποιήσει εκείνες τις πρωταρχικές ανεκπλήρωτες ανάγκες, που στην συνέχεια απωθήθηκαν. . .

Στο σεμινάριο αυτό θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την απελευθέρωση από τις προσκολλήσεις, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές βαθιές ανάγκες μας που κρύβονται κάτω από αυτές, και με αυτό τον τρόπο, θα αποδυναμώσουμε τους μηχανισμούς που τις αναπαράγουν.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τη Θεραπεία Gestalt την Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση και την Ανασυνδιασμένη Ψυχοθεραπεία.

Έμιλυ Ανδρέου Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Έρρικα Δαρδάγου Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

Περιγραφή

Σκέφτηκες ποτέ πως η ζωή μας, το ΜΕΛΛΟΝ μας μπορεί να καθοριστεί /καθορίζεται από ένα και μόνο πράγμα : από το πόσο ΠΑΡΟΝ είναι το ΠΑΡΕΛΘΟΝ μας;!

Ένα σου κλάμα που δεν άκουσε κανείς ή σιγαστηκε μ’ένα’ μη γκρινιαζεις’…

Ένας φόβος σου που αγνοήθηκε ή ακυρώθηκε μ’ένα σκέτο ‘μη φοβάσαι!’…

Ενα σου γεύμα που δεν έλαβες στην ώρα του ή έλαβες απλά διεκπεραιωτικα …

Μια αγκαλιά που άργησε ή που δεν πήρες, καν, τη στιγμή που τη χρειαστηκες…

Μια απουσία που κανένας δεν σου εξήγησε ή μια παρουσία που πιο πολύ με απουσία έμοιαζε.

Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, είχαμε ανάγκη, λαχταρησαμε, ζητήσαμε ή δεν τολμησαμε καν να ζητήσουμε… Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, δεν πήραμε ή πήραμε με λάθος τρόπο και που ακόμα, αν και ενήλικες χρόνια πια τώρα, σαν παιδιά μας κάνουν να κλαίμε, να ποναμε, να δυσπιστουμε, να παραπονιομαστε, να φοβόμαστε, να κλεινομαστε, ν’αποσυρομαστε, να ντρεπομαστε, να φοβόμαστε ή μάταια ν’ αποζητουμε με λάθος τρόπο, σε λάθος σχέσεις, από λάθος ανθρώπους.

Κι αν κάτι, έστω, ΤΟΤΕ ήταν αλλιώς, ίσως ΣΗΜΕΡΑ να’ ταν όλα αλλιώς. Αλλά κι αν ΣΗΜΕΡΑ  αλλάξει(Σ) έστω και κάτι, ίσως να’ναι όλα αλλιώς ΑΥΡΙΟ.

Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι, μπορείς να κάνεις τη δική σου ΑΛΛΑΓΗ. Θα έχεις τη δυνατότητα να ξαναχτίσεις κομμάτια από την προσωπική σου ιστορία, όπως τα ήθελες και τα είχες πραγματικά ανάγκη, ανακτώντας τις δυνάμεις του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού, για μια ζωή με εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αποδοχή, σύνδεση και αγάπη.

Με οδηγό την Ανασυνδυασμένη Εκλεκτικη Συμβουλευτική και τις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρουμενες θεωρητικές, πρακτικές και βιωματικες προσεγγίσεις της ως εργαλεία, έχεις την ευκαιρία να βιωσεις βαθιά πως μια αλλαγή στον Ενεστώτα σου, μπορεί να εμποδίσει πια το(ν) Αόριστο  να καθ-ορίζει το ΜΕΛΛΟΝτα σου.

Ζέτα Νικολάϊτσουκ

Εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια της Άμεσης Προσωπικής Μεταμόρφωσης

Θεραπεύτρια της Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής Συμβουλευτικής

Περιγραφή

Έχεις σχέση;

Αν απάντησες «όχι», τότε πολύ πιθανόν να σκέφτηκες την ερωτική σχέση και ίσως αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί αυτόν τον καιρό.

Αν απάντησες «ναι», τότε θα περάσω στην δεύτερη ερώτηση:

Τι ποιότητα σχέσης έχεις; Είσαι ικανοποιημένη/-ος από τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου;

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τότε τι θα άλλαζες; Τι είναι αυτό που δεν σε ικανοποιεί;

Μήπως σου λείπει ο σύντροφος από την ζωή, ακόμα και αν υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο δίπλα σου, όμως και πάλι νιώθεις μόνη/-ος;

Μήπως αναρωτιέσαι πώς κάποιοι καταφέρνουν να έχουν αρμονία στην ζωή τους και σε κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, ζήλιας ή θυμού;

 

Είτε θέλουμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις, είτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από τα θεμέλια.

 

Τα θεμέλια δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον εαυτό μας!

 

Πολλές φορές ζητάμε μία ιδανική σχέση, έναν ιδανικό σύντροφο, όμως έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς ιδανικοί;

 

Ο ιδανικός σύντροφος και η ιδανική σχέση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους για να στραφούν στην αυτογνωσία και για να αναρωτηθούν:

 1. Τι δεν κάνω σωστά;
 2. Για ποιο λόγω επαναλαμβάνονται οι καταστάσεις;
 3. Όλοι οι άνδρες/γυναίκες είναι….
 4. Τελικά υπάρχει ευτυχία στην σχέση;

 

Πολλές φορές ξέρουμε πολύ καλά το τι δεν θέλουμε και δεν λέμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, εστιάζουμε σε λάθος σημείο.

 

Στην συνάντησή μας θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις.

Θα κατανοήσουμε που τελικά χρειάζεται να εστιάζουμε για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Θα συναντήσουμε τον ιδανικό εαυτό μας για να μπορούμε να ελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο ή να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα σχέση.

ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ ΕΛΙΝΑ

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

M.Sc. Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας

Περιγραφή

Βασικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης είναι η ύπαρξη ορίων, δηλαδή κανόνων που προφυλάσσουν κάθε μέλος. Η ύπαρξη ορίων μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.

Σκοπός του Βιωματικού αυτού Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και οριοθετούνται απέναντι στους άλλους. Μέσα από το Εργαστήρι αυτό, θα μάθουν:

Τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται τα όρια.

-Να αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οριοθετούνται στις σχέσεις με τους άλλους.

-Να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ως αποτέλεσμα της οριοθέτησης των άλλων.

-Να βρίσκουν νέους τρόπους να σχετίζονται.

-Να επιλέγουν πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και οριοθέτησης.

Καραπάλη Eλένη

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

Περιγραφή

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και γνωρίζοντας, πώς να υποστηρίζουμε και να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, ελευθερώνουμε παλιες εξαρτήσεις- πεποιθήσεις και οδηγούμαστε προς το χτίσιμο νέων καινούριων υγιών σχέσεων με οριοθετημένα θεμέλια που διέπονται από κατανόηση, σεβασμό, αποδοχή και αγαπη!!!  

Σε αυτό το Βιωματικό Εργαστήρι, χρησιμοποιείται ως εργαλείο η Ανασυνδυασμένη- Εκλεκτική Συμβουλευτική και οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Αμανάκης Μάνοs

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική   BSc Psychology

Περιγραφή

Γιατί μια σχέση που ίσως κάποτε υπήρξε πηγή βαθιών συναισθηματικών εμπειριών και ευχαρίστησης απέκτησε χαρακτηριστικά έντονης προσκόλλησης;

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτόμαστε από πρόσωπα, συνήθειες {όπως π.χ. οι βουλιμικές διαταραχές και το κάπνισμα} και αντικείμενα σε σημείο που να γίνονται το επίκεντρο ολόκληρης της ζωή μας; Από την άλλη, πόσες φορές βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από μια προσκόλληση ή εξάρτηση {δίαιτες ή διακοπή καπνίσματος}, αλλά όσο αντιστεκόμαστε τόσο τα δεσμά έσφιγγαν περισσότερο με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια αόρατη φυλακή;

Αν το άτομο σε μία η περισσότερες φάσεις της ψυχολογικής ανάπτυξης του, βίωσε στερήσεις και ελλείψεις και οι μεταβάσεις-αποχωρισμοί δεν έγιναν με ολοκληρωμένο τρόπο, πιθανώς μέσα από την προσκόλληση ή την εξάρτηση να αναζητήσει-μάταια όμως-να ικανοποιήσει εκείνες τις πρωταρχικές ανεκπλήρωτες ανάγκες, που στην συνέχεια απωθήθηκαν. . .

Στο σεμινάριο αυτό θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την απελευθέρωση από τις προσκολλήσεις, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές βαθιές ανάγκες μας που κρύβονται κάτω από αυτές, και με αυτό τον τρόπο, θα αποδυναμώσουμε τους μηχανισμούς που τις αναπαράγουν.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τη Θεραπεία Gestalt την Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση και την Ανασυνδιασμένη Ψυχοθεραπεία.

Ανδριάννα Γεροντή

Ανασυνδυασμενη – Εκλεκτική Συμβουλευτική      BSc Psychology

Περιγραφή

Τελικά εκείνος έρχεται ή εσύ τον κρατάς;
Μήπως κάτι έχει μείνει ανολοκλήρωτο;
Μήπως κάτι δεν προλάβατε να πείτε ο ένας στον άλλον ή μήπως κάτι δεν έχει ακούσει ο ένας απ’ τον άλλον;
Ένα ευχαριστώ… ένα συγνώμη.. ένα σ’ αγάπησα πολύ;
Φράσεις όπως:
Ήσουν ότι καλύτερο υπήρχε στην ζωή μου και λυπάμαι πολύ που δεν στο αναγνώρισα όταν έπρεπε…
Όπως και αν ήρθαν τα πράγματα μεταξύ μας, θα ήθελα να ξέρεις πόσο πολύ σε αγάπησα και πως θα έχεις πάντα μια θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου…
Λυπάμαι που έφυγες νωρίς και δεν είχα την ευκαιρία να σου πω…
Αυτά και χιλιάδες άλλα λόγια που δεν πρόλαβες να πεις… που δεν είχες την ευκαιρία να εκφράσεις.. θα μπορέσουν τώρα να ειπωθούν και ¬παράλληλα να απαντηθούν από εκεινονον/η..
Μια απάντηση για την οποία περίμενες καιρό…

Όσα δεν λέει το στόμα σου, τα εκφράζει το σώμα σου και τα κοιτάζει η ψυχή σου!!!

Ζέτα Νικολάϊτσουκ

Εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια της Άμεσης Προσωπικής Μεταμόρφωσης

Θεραπεύτρια της Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής Συμβουλευτικής

Περιγραφή

Έχεις σχέση;

Αν απάντησες «όχι», τότε πολύ πιθανόν να σκέφτηκες την ερωτική σχέση και ίσως αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί αυτόν τον καιρό.

Αν απάντησες «ναι», τότε θα περάσω στην δεύτερη ερώτηση:

Τι ποιότητα σχέσης έχεις; Είσαι ικανοποιημένη/-ος από τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου;

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τότε τι θα άλλαζες; Τι είναι αυτό που δεν σε ικανοποιεί;

Μήπως σου λείπει ο σύντροφος από την ζωή, ακόμα και αν υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο δίπλα σου, όμως και πάλι νιώθεις μόνη/-ος;

Μήπως αναρωτιέσαι πώς κάποιοι καταφέρνουν να έχουν αρμονία στην ζωή τους και σε κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, ζήλιας ή θυμού;

Είτε θέλουμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις, είτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από τα θεμέλια.

Τα θεμέλια δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον εαυτό μας!

Πολλές φορές ζητάμε μία ιδανική σχέση, έναν ιδανικό σύντροφο, όμως έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς ιδανικοί;

Ο ιδανικός σύντροφος και η ιδανική σχέση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους για να στραφούν στην αυτογνωσία και για να αναρωτηθούν:

 1. Τι δεν κάνω σωστά;
 2. Για ποιο λόγω επαναλαμβάνονται οι καταστάσεις;
 3. Όλοι οι άνδρες/γυναίκες είναι….
 4. Τελικά υπάρχει ευτυχία στην σχέση;

Πολλές φορές ξέρουμε πολύ καλά το τι δεν θέλουμε και δεν λέμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, εστιάζουμε σε λάθος σημείο.

Στην συνάντησή μας θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις.

Θα κατανοήσουμε που τελικά χρειάζεται να εστιάζουμε για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Θα συναντήσουμε τον ιδανικό εαυτό μας για να μπορούμε να ελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο ή να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα σχέση.

ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ ΕΛΙΝΑ

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

M.Sc. Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας

Περιγραφή

Βασικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης είναι η ύπαρξη ορίων, δηλαδή κανόνων που προφυλάσσουν κάθε μέλος. Η ύπαρξη ορίων μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.

Σκοπός του Βιωματικού αυτού Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και οριοθετούνται απέναντι στους άλλους. Μέσα από το Εργαστήρι αυτό, θα μάθουν:

Τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται τα όρια.

-Να αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οριοθετούνται στις σχέσεις με τους άλλους.

-Να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ως αποτέλεσμα της οριοθέτησης των άλλων.

-Να βρίσκουν νέους τρόπους να σχετίζονται.

-Να επιλέγουν πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και οριοθέτησης.

Μπράτη Ιωάννα

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική – Ολιστική  Συμβουλευτική

Περιγραφή

Όλοι ποθούμε τη ρομαντική σύνδεση σε κάποιο σημείο της ζωής μας, την εγγύτητα και την οικειότητα. Πώς, όμως, αυτά μπορούν να δημιουργηθούν στην καθημερινότητά μας; Πώς μπορούμε να σεβαστούμε τις άμυνές μας, αλλά και να επιτρέψουμε το πλησίασμα; Ζούμε συχνά μέσα σε έναν αγώνα έλξης και απώθησης. Κι όμως, υπάρχουν λύσεις όταν υπάρχει διάθεση για εξέλιξη και μετακίνηση. Μπορούμε να αναζητήσουμε και να βρούμε το κυρίαρχο μοτίβο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας, να του δώσουμε φωνή να εκφραστεί μέσα από την Τέχνη και να το οδηγήσουμε στη σύνδεση, μέσα από ένα ταξίδι αγκαλιάς. Ας πιάσουμε από το χέρι τις τεχνικές και ας ανοίξουμε την καρδιά μας στην εσωτερική και εξωτερική μας θεραπεία. Αποτυπώνοντας το σώμα μας στο χαρτί, μπορούμε να εντοπίσουμε τα πονεμένα του σημεία, να τους δώσουμε τον τρόπο να εκφραστούν μέσα από την Τέχνη και να οδηγηθούμε, ύστερα, σε ένα θεραπευτικό χορό απελευθέρωσης. Για να δώσουμε χώρο στη σύνδεση μέσα μας,  θα τελειώσουμε τη συνάντησή μας με ένα ταξίδι  φαντασίας, υπό τον ήχο των θιβετιανικών κυμβάλων και των κρυσταλλικών μπολ. Όλα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψουμε στη δυνατότητά μας να αποδεχθούμε την αλλαγή και την επιθυμία μας για αυτήν!

Αμανάκης Μάνοs

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική   BSc Psychology

Περιγραφή

Γιατί μια σχέση που ίσως κάποτε υπήρξε πηγή βαθιών συναισθηματικών εμπειριών και ευχαρίστησης απέκτησε χαρακτηριστικά έντονης προσκόλλησης;

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτόμαστε από πρόσωπα, συνήθειες {όπως π.χ. οι βουλιμικές διαταραχές και το κάπνισμα} και αντικείμενα σε σημείο που να γίνονται το επίκεντρο ολόκληρης της ζωή μας; Από την άλλη, πόσες φορές βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από μια προσκόλληση ή εξάρτηση {δίαιτες ή διακοπή καπνίσματος}, αλλά όσο αντιστεκόμαστε τόσο τα δεσμά έσφιγγαν περισσότερο με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια αόρατη φυλακή;

Αν το άτομο σε μία η περισσότερες φάσεις της ψυχολογικής ανάπτυξης του, βίωσε στερήσεις και ελλείψεις και οι μεταβάσεις-αποχωρισμοί δεν έγιναν με ολοκληρωμένο τρόπο, πιθανώς μέσα από την προσκόλληση ή την εξάρτηση να αναζητήσει-μάταια όμως-να ικανοποιήσει εκείνες τις πρωταρχικές ανεκπλήρωτες ανάγκες, που στην συνέχεια απωθήθηκαν. . .

Στο σεμινάριο αυτό θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την απελευθέρωση από τις προσκολλήσεις, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές βαθιές ανάγκες μας που κρύβονται κάτω από αυτές, και με αυτό τον τρόπο, θα αποδυναμώσουμε τους μηχανισμούς που τις αναπαράγουν.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τη Θεραπεία Gestalt την Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση και την Ανασυνδιασμένη Ψυχοθεραπεία.

Ανδριάννα Γεροντή

Ανασυνδυασμενη – Εκλεκτική Συμβουλευτική      BSc Psychology

Περιγραφή

Τελικά εκείνος έρχεται ή εσύ τον κρατάς;
Μήπως κάτι έχει μείνει ανολοκλήρωτο;
Μήπως κάτι δεν προλάβατε να πείτε ο ένας στον άλλον ή μήπως κάτι δεν έχει ακούσει ο ένας απ’ τον άλλον;
Ένα ευχαριστώ… ένα συγνώμη.. ένα σ’ αγάπησα πολύ;
Φράσεις όπως:
Ήσουν ότι καλύτερο υπήρχε στην ζωή μου και λυπάμαι πολύ που δεν στο αναγνώρισα όταν έπρεπε…
Όπως και αν ήρθαν τα πράγματα μεταξύ μας, θα ήθελα να ξέρεις πόσο πολύ σε αγάπησα και πως θα έχεις πάντα μια θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου…
Λυπάμαι που έφυγες νωρίς και δεν είχα την ευκαιρία να σου πω…
Αυτά και χιλιάδες άλλα λόγια που δεν πρόλαβες να πεις… που δεν είχες την ευκαιρία να εκφράσεις.. θα μπορέσουν τώρα να ειπωθούν και ¬παράλληλα να απαντηθούν από εκεινονον/η..
Μια απάντηση για την οποία περίμενες καιρό…

Όσα δεν λέει το στόμα σου, τα εκφράζει το σώμα σου και τα κοιτάζει η ψυχή σου!!!

Ζέτα Νικολάϊτσουκ

Εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια της Άμεσης Προσωπικής Μεταμόρφωσης

Θεραπεύτρια της Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής Συμβουλευτικής

Περιγραφή

Έχεις σχέση;

Αν απάντησες «όχι», τότε πολύ πιθανόν να σκέφτηκες την ερωτική σχέση και ίσως αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί αυτόν τον καιρό.

Αν απάντησες «ναι», τότε θα περάσω στην δεύτερη ερώτηση:

Τι ποιότητα σχέσης έχεις; Είσαι ικανοποιημένη/-ος από τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου;

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τότε τι θα άλλαζες; Τι είναι αυτό που δεν σε ικανοποιεί;

Μήπως σου λείπει ο σύντροφος από την ζωή, ακόμα και αν υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο δίπλα σου, όμως και πάλι νιώθεις μόνη/-ος;

Μήπως αναρωτιέσαι πώς κάποιοι καταφέρνουν να έχουν αρμονία στην ζωή τους και σε κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, ζήλιας ή θυμού;

Είτε θέλουμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις, είτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από τα θεμέλια.

Τα θεμέλια δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον εαυτό μας!

Πολλές φορές ζητάμε μία ιδανική σχέση, έναν ιδανικό σύντροφο, όμως έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς ιδανικοί;

Ο ιδανικός σύντροφος και η ιδανική σχέση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους για να στραφούν στην αυτογνωσία και για να αναρωτηθούν:

 1. Τι δεν κάνω σωστά;
 2. Για ποιο λόγω επαναλαμβάνονται οι καταστάσεις;
 3. Όλοι οι άνδρες/γυναίκες είναι….
 4. Τελικά υπάρχει ευτυχία στην σχέση;

Πολλές φορές ξέρουμε πολύ καλά το τι δεν θέλουμε και δεν λέμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, εστιάζουμε σε λάθος σημείο.

Στην συνάντησή μας θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις.

Θα κατανοήσουμε που τελικά χρειάζεται να εστιάζουμε για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Θα συναντήσουμε τον ιδανικό εαυτό μας για να μπορούμε να ελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο ή να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα σχέση.

Έμιλυ Ανδρέου   Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Έρρικα Δαρδάγου   Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

Περιγραφή

Σκέφτηκες ποτέ πως η ζωή μας, το ΜΕΛΛΟΝ μας μπορεί να καθοριστεί /καθορίζεται από ένα και μόνο πράγμα : από το πόσο ΠΑΡΟΝ είναι το ΠΑΡΕΛΘΟΝ μας;!
Ένα σου κλάμα που δεν άκουσε κανείς ή σιγαστηκε μ’ένα’ μη γκρινιαζεις’…
Ένας φόβος σου που αγνοήθηκε ή ακυρώθηκε μ’ένα σκέτο ‘μη φοβάσαι!’…
Ενα σου γεύμα που δεν έλαβες στην ώρα του ή έλαβες απλά διεκπεραιωτικα …
Μια αγκαλιά που άργησε ή που δεν πήρες, καν, τη στιγμή που τη χρειαστηκες…
Μια απουσία που κανένας δεν σου εξήγησε ή μια παρουσία που πιο πολύ με απουσία έμοιαζε.
Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, είχαμε ανάγκη, λαχταρησαμε, ζητήσαμε ή δεν τολμησαμε καν να ζητήσουμε… Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, δεν πήραμε ή πήραμε με λάθος τρόπο και που ακόμα, αν και ενήλικες χρόνια πια τώρα, σαν παιδιά μας κάνουν να κλαίμε, να ποναμε, να δυσπιστουμε, να παραπονιομαστε, να φοβόμαστε, να κλεινομαστε, ν’αποσυρομαστε, να ντρεπομαστε, να φοβόμαστε ή μάταια ν’ αποζητουμε με λάθος τρόπο, σε λάθος σχέσεις, από λάθος ανθρώπους.
Κι αν κάτι, έστω, ΤΟΤΕ ήταν αλλιώς, ίσως ΣΗΜΕΡΑ να’ ταν όλα αλλιώς. Αλλά κι αν ΣΗΜΕΡΑ αλλάξει(Σ) έστω και κάτι, ίσως να’ναι όλα αλλιώς ΑΥΡΙΟ.
Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι, μπορείς να κάνεις τη δική σου ΑΛΛΑΓΗ. Θα έχεις τη δυνατότητα να ξαναχτίσεις κομμάτια από την προσωπική σου ιστορία, όπως τα ήθελες και τα είχες πραγματικά ανάγκη, ανακτώντας τις δυνάμεις του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού, για μια ζωή με εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αποδοχή, σύνδεση και αγάπη.
Με οδηγό την Ανασυνδυασμένη Εκλεκτικη Συμβουλευτική και τις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρουμενες θεωρητικές, πρακτικές και βιωματικες προσεγγίσεις της ως εργαλεία, έχεις την ευκαιρία να βιωσεις βαθιά πως μια αλλαγή στον Ενεστώτα σου, μπορεί να εμποδίσει πια το(ν) Αόριστο να καθ-ορίζει το ΜΕΛΛΟΝτα σου.

Καραπαλη Ελένη   Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

Περιγραφή

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και γνωρίζοντας, πώς να υποστηρίζουμε και να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, ελευθερώνουμε παλιες εξαρτήσεις- πεποιθήσεις και οδηγούμαστε προς το χτίσιμο νέων καινούριων υγιών σχέσεων με οριοθετημένα θεμέλια που διέπονται από κατανόηση, σεβασμό, αποδοχή και αγαπη!!!  

Σε αυτό το Βιωματικό Εργαστήρι, χρησιμοποιείται ως εργαλείο η Ανασυνδυασμένη- Εκλεκτική Συμβουλευτική και οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Τα βιωματικά Εργαστήρια επαναλαμβάνονται, στην ίδια μέρα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε περισσότερα από ένα.

Παρακαλώ επιλέξτε:

Βιωματικά Εργαστήρια  και ώρα για την οποία ενδιαφέρεστε  για το καθένα από αυτά και αποστείλετε μας email, ώστε να ελέγξουμε διαθεσιμότητα και να σας ενημερώσουμε για την κράτηση σας.

Κόστος Εργαστηρίου 15ευρώ

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗ (early bird έως 09/09/2022) ΕΓΓΡΑΦΗ (early bird από 09/09/2022)
Μέλη ΕΕΑΨΕΣ
25 ΕΥΡΩ
35 ΕΥΡΩ
Φυσικά πρόσωπα - Μη μέλη
40 ΕΥΡΩ
55 ΕΥΡΩ
Φοιτητές - Εκπαιδευόμενοι*
30 ΕΥΡΩ
45 ΕΥΡΩ
Ομαδική εγγραφή (8 - 15 άτομα)**
30 ΕΥΡΩ
45 ΕΥΡΩ
© 2022 Ελληνική Εταιρεία Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής ΣυμβουλευτικήςΕ.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ